Zdrowe funkcjonowanie dzieci młodzieży pod względem intelektualnym i fizycznym zależy między innymi od prawidłowego i wartościowego odżywiania się. Niedobór składników odżywczych prowadzi do powstania różnych chorób. Nieprawidłowe odżywianie się, zjadanie zbyt dużej ilości słodyczy, soli, ma negatywne skutki w rozwoju dzieci i młodzieży.

Czy nasze dzieci prawidłowo się odżywiają? O jakie produkty należy uzupełnić naszą codzienną dietę, aby w pełni cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją fizyczną? O te i inne pytania zapytaliśmy naszego gościa specjalistę od spraw żywienia panią dietetyk.

W prelekcji poświęconej zdrowemu odżywianiu się uczestniczyli uczniowie od I – VII klasy, zorganizowani w dwóch grupach wiekowych. Pierwszą grupę tworzyły dzieci z klas od I – III, a drugą młodzież z klas IV – VII. Pani dietetyk przypomniała wszystkim zebranym, że właściwy sposób odżywiania się ma decydujący wpływ na nasze zdrowie, sprawność fizyczną i umysłową. Przedstawiała zasady prawidłowego odżywiania się. Uczniowie otrzymali cenne wskazówki takie jak:

  • należy spożywać pięć posiłków dziennie
  • pić ok. 2 litrów wody niegazowanej
  • zastąpić słodycze owocami.
  • należy zawsze zjeść pełnowartościowe śniadanie.
  • nie rezygnować z aktywności fizycznej.

Spotkanie z panią dietetyk było dla nas wartościowym doświadczeniem. Stosując się do rad naszego gościa możemy zyskać zdrowie na całe życie.

opracowała A. Kaczor

Więcej zdjęć w Galerii.