Zainspirowani jesienią i tematyką zdrowego odżywiania uczniowie klasy 2 na edukacji technicznej wykonali owocowe jesienne jeżyki.
Najpierw uczniowie przygotowali miejsca do pracy. Zostały również przypomniane dzieciom zasady bezpiecznej pracy z narzędziami. Po czym uczniowie zabrali się do pracy. Umyli owoce: gruszki i winogrona Wąską część gruszki dzieci obrały ze skórki. Na wykałaczki nabijały winogrona i wkłuwały w gruszkę w miejscu, gdzie pozostała skórka. Tworzyły w ten sposób kolce jeża. Następnie z dwóch ziaren goździków zrobiły oczka, a z ciemnego winogrona nosek jeżyka.
Podczas tej kulinarnej aktywności dzieci nie tylko super się bawiły, ale też ćwiczyły cierpliwość i umiejętności motoryczne. Sporo też dyskutowały o zdrowym odżywianiu się. Gdy jeżyki były już gotowe stały się ozdobą stołu – ale na chwilę, gdyż uczniowie z niecierpliwością wyczekiwali chwili, kiedy będą mogli jeżyki skonsumować.
Anna Michnowicz
Więcej zdjęć w Galerii.