W związku z podsumowaniem tematu kompleksowego o owocach i warzywach, jak i promowaniem zdrowego odżywiania, we wtorek – 8 października – uczniowie klasy 2 lepili z masy solnej owoce i warzywa, natomiast 19 października  uczestniczyli w praktycznych zajęciach kulinarnych – robili sałatkę owocową. Każdy uczeń już wie, jak ważne są dla nas owoce i warzywa nie tylko dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim – zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm.

Uczniowie przynieśli z domu różne owoce. Były jabłka, gruszki, banany, śliwki, kiwi, mandarynki, winogrona, a nawet avocado. Przed przystąpieniem do pracy uczniowie dokładnie umyli ręce, pamiętając o zasadach higieny. Umyli również owoce. Każdy uczeń założył fartuszek wcielając się w rolę kucharzy/kucharek. Dzieci wyjęły deseczki, nożyki i przystąpiły do krojenia. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę owocową przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji, jednocześnie uświadamiając, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Sałatka udała się, wyszła wspaniale!

Degustacja sałatki owocowej była bardzo przyjemna. Dzieciom wyjątkowo smakowały owoce w takiej postaci, tym bardziej że był to efekt ich pracy.

Na koniec uczniowie stwierdzili, że przepis na tą pyszną sałatkę jest bardzo prosty, dlatego będą ją robili w domu – dla swoich rodziców i rodzeństwa – zachęcając przy tym domowników do zdrowego stylu życia.

Anna Michnowicz

Więcej zdjęć Galerii.